Amit tudni illik az újszülött fotózásról

Az alábbiakban olvashatjátok amit tudni illik az újszülött fotózásról. Ez alapján ti is fel tudtok készülni egy újszölött fotózásra.

Újszülött fotós:

Ahány fotós annyi féle stílus, kép, kellékek, világítás, stúdió, beállítás, pozíciók?stb. Válasszuk ki a számunkra megfelelő, szimpatikus fotográfust. Kérjünk tanácsot személyesen tőle, vagy ismerősöktől akik esetleg már voltak nála. Ismerjük meg őt és munkásságát.

Napirend:

A baba napirendje nagyon fontos. Ezt egy anyának kell átgondolni és tudnia, mikor a legnyugodtabb a kicsi ezáltal mikor a legalkalmasabb lefotózni őt.Tegyük ezt napközbenre, mikor a legjobbak a fények az otthonukban, mivel az újszülött fotózásnál nem használunk vakut. Télen főként gondoljunk erre és próbáljunk világosabb, naposabb délelőtti időszakot választani.

A lehető legtöbbet hozzuk ki a babából:

Minden anyának a saját kisbabája a legszebb. Mégis mikor kijövünk a kórházból, még maradhatnak problémás nyomok amik a szülésnél keletkeztek. Ezeken tudunk segíteni az apró horgolt, kötött kiegészítőkkel. Javasolni szoktam még, hogy újszülött fotózás előtt lazítsunk a peluson, ne adjunk rá szoros zoknit és olyan ruhadarabot mely nyomot hagy a kis puha bőrén.

Otthon:

Amennyiben az újszülött vagy babafotókat nem stúdióban szeretnétek elkészíttetni hanem az otthonotokban, akkor fontosnak tartom, hogy a babaszoba és környezete is meg legyen örökítve. Ezeknek a kinézete számotokra is fontos, hogy hogyan vártátok a kisbabát a ti életetekbe. A babafotózás során saját környezetében, ágyában, játékaival is lefotózzuk a gyermeket, nem csak a magunkkal hozott kellékekkel. Természetesen anya, apa, testvér, nagyszülők is jelen lehetnek és velük is készülhetnek felvételek, együttes csoportkép.

Részletek:

Nagyon szeretjük az apró részleteket is megörökíteni. Ne csak teljes kép legyen a csecsemőről, hanem készítünk fotókat csak az apró kis kezéről, ujjacskáiról, talpacskájáról esetleg összehasonlítva egy nagyobb testvér talpával. Az apróságok annyira hamar megnőnek, hogy érdemes ezeket a részleteket is eltenni a fényképalbumba.

Pózok:

A pózoknál, beállításoknál azt nézzük ami a babának természetes, nem kényelmetlen. Semmiképp ne állítsuk olyan testhelyzetbe ami neki kényelmetlen, ami valamilyen ellenállásba ütközik részéről. Ha ilyet érzünk ne erőltessük, ő tudja mi a jó neki, ne csavarjuk össze se kezét se lábát ha neki ez kellemetlenséget okoz. Ne feledjük, hogy ő egy emberi élet és nem egy tárgy.

Kifejezések:

Az újszülötteknek számos arcuk van. Nem könnyű ezeket elkapni, mivel nem tudatos, nem mondhatjuk nekik, hogy most mosolyogjanak, nevessenek, esetleg grimaszoljanak. Minden pillanat mást hoz, egy mosolyt, egy szájelhúzást, vagy egy tátott kis szájat. Sok anya és apa azonnal olyan fotókat szeretne látni amelyen kisbabájuk mosolyog. Ezt azért ne várjuk elsőre, van mikor sikerül, de van,hogy a sokadik elkattintott filmkockánál akad, hogy a csöppség ajka mosolyra fakad, de előfordul, hogy egyáltalán nem mosolyodik el az egész fotózás során. Vegyük ezt úgy, hogy ez a legelső alkalom, hogy őt megörökítsük, és most kezdjük látni az ő kis érzéseit, egyéniségét, kifejezéseit.