Babafotózás, újszülött fotózás, gyermekfotózás

Újszülött fotózás portfolió kezdőképA világ legcsodálatosabb eseménye mikor kisbabát várunk, így a babafotózás vagy gyermekfotózás mint lehetőség is felmerül gondolatainkban. Természetes, hogy a születést, egy új élet kezdetét meg kell örökítsük, hogy emlékeink képekben is maradandóak legyenek. Bármilyen oldalra, fórumra, blogra felmegyünk a  neten és az  ?Apukák mit vigyenek a kórházba? fület megnyitjuk az elsők között olvashatjuk a fényképezőgépet és a videokamerát. Nem véletlen. Ma már szinte nincs rokon aki megállná, hogy ne vegye elő a telefonját és készítsen néhány fotót a piciről mikor látogatást tesz a kórház újszülött osztályán.

Napjainkban egyre nagyobb divat lett a babafotózás másnéven gyermekfotózás.

Érthető , hogy nem hálóinges, kócos hajú, telefonnal készített fotókra vágyunk amit aztán soha nem mutatunk meg senkinek, mert ?hogy nézünk ki rajta?, és mikor vissza nézzük őket, csak arra gondolunk te jó ég, ezt lehetett volna másképp is. Természetes, hogy szeretnénk bájos képeket a csecsemőnkről , közös képeket Apával, és nem utolsó sorban olyanokat amin mi is szépnek érezhetjük magunkat és majd büszkén megmutathatjuk a család többi tagjának vagy a barátainknak, kitehetjük a fényképkeretekbe vagy fotóalbumot netán faliképet készíttethetünk belőlük.

Egy jó fotós rendelkezik mindazzal, hogy minimum ezeket nyújtani tudja . Ehhez jönnek még a tapasztalatai, a kreativitása, az ötletei, a kellékei, a tudása, hogy beállítsa a csecsemőt, az Anyát és az Apát úgy, hogy elégedetten nézhessék vissza a Róluk készült portfoliót. Hozzá jön még a komoly technika a világítás, esetleg műterem.

Most már láthatjuk,ha gyermekünket szeretnénk megörökíteni, ezek a feltételek szükségesek ahhoz, hogy megfelelő képek készülhessenek Róla és Rólunk.

Egy fotósnak nincs könnyű dolga ha babafotózást vagy gyermekfotózást vállal. Meg kell teremtenie azokat a feltételeket, hogy a baba a lehető legnyugodtabban érezhesse magát. Mindenképp türelmesnek kell lennie, mert ha ideges , feszült, azt a csöppség megérzi és átragad rá. Megkönnyítjük dolgunkat ha a pici túl van épp az etetésen és egy kis alváson is, tehát ő is kipihent és mosolygós. A cél az, hogy elkapjuk a különböző kifejezéseket.

Az a vágyunk, hogy mindig új dolgokat találjunk ki. Ahányféle baba, annyiféle környezet, beállítás, kellékek, mivel nem szeretnénk ugyanolyan, de még csak hasonló képeket sem készíteni két különböző kisbabáról. Főleg az idő múlásával, minél több kép elkészültével újabb és újabb kellékeket kell beszereznünk. Kreativitásunknak határtalannak kell lennie ha profi fotósok vagyunk. Mindig vágyunk új dolgokat kipróbálni, de ezt a lehető legnagyobb odafigyeléssel tegyük. Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy egy kis élet van a kezünkben. Első legyen mindig a biztonság, ha nem vagyunk valamiben biztosak, ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk a kezecskéit, lábacskáit ?összecsomagolni? egy fotó kedvéért akkor ne tegyük! Az első mozdulatoknál érezhetjük, hogy ezt engedi vagy sem. Ne erőltessünk rá semmit. Az újszülöttfotózás nem erről szól. Ezzel kapcsolatos részletesebb leírásunkat itt olvashatod: újszülöttfotózás

Mikor érdemes fotózni a babát?

Erről sok fotósnak eltérő a véleménye, meglátása.
Én személy szerint azt mondom bármikor, minden kornak megvan a maga bája, szépsége, arcvonásai.

Újszülött fotózás

Tudjuk, hogy az első néhány nap igen fárasztó időszak , főleg egy anyának. Új érzések kavarognak bennük, és minden pillanatot örökre a szívükbe zárnak. Ezért is ajánlott az újszülöttfotózás, mert az első néhány nap is nagyon hamar elillan. Egy újszülöttett 10 napos koráig ajánlott fényképezni. Ilyenkor ő a nap nagy részét még átalussza így könnyen gyorsan lehet vele dolgozni, békésen tűri a fotózást. A lehető legjobb pozíciókba lehet helyezni úgy, hogy ő ebből szinte észre sem vesz semmit. A babákat ilyenkor még leginkább meztelenül fotózzuk vagy kiegészítőkkel. Egy sállal, sapkával, akár kendőbe bugyolálva de számos variáció lehetséges.

2-4 hónapos babafotózás

Gondoljunk a babafotózásra ebben az időszakban is. Ahogy telik az idő és a kisbaba is fejlődik , változik más és más babafotókat lehet róla készíteni. Ilyenkor már sokat mosolyog, könyököl, nézelődik, a fejét emelgeti, a nyelvét nyújtogatja, felismeri a szüleit és könnyebb vele kapcsolatot teremteni. Már hason is eltölt némi időt, így ilyen beállításokkal is lehet róla szebbnél szebb képeket készíteni.

6-8 hónapos babafotózás

Ez a kor egy újabb mérföldkő a kisbabák életében. Már felülnek, tudnak egyensúlyozni, elkezdenek mászni, érdeklődnek mindenről, rácsodálkoznak dolgokra, megfogják játékaikat, és egyre többféle pozícióban lehet őket lefotózni. A babafotózás egy igen szép szakma a picik pedig nagyon imádnivalók! Már többféle ruhát ajánlatos nekik bekészíteni a fotózásra. És jöhetnek a kedvenc játékai is!

12 hónapos babafotózás

Innentől kezdve már sok baba áll, tehát gyakorlatilag bármilyen beállítás megoldható velük a babafotózás során. Ha mégsem így történne, én javaslom, hogy várjuk meg azt az időszakot, mikor már biztonsággal állnak a kicsik, plane ha 6-8 hónapos korában már voltatok babafotózáson. Ebben az időszakban nagy kihívás fotózni őket, mert izegnek mozognak, nem igazán szeretnek egy helyben lenni, de ettől szép a fotós szakma. A gyermek az első és meg kell találnunk vele a közös hangot, oda kell figyelnünk minden rezdülésére, óhajára, úgy alakítva, hogy közben le tudjuk őt fényképezni.

Babafotózás Székesfehérváron

Székesfehérvári lakosok figyelmébe ajánlom a Babafotózás Székesfehérvár szolgáltatásunkat. Itteni lakosként könnyebben, rugalmasabban és kötetlen munkaidőben vállaljuk a fehérvári babák fotózását. Ingyenesen házhoz megyünk a kellékekkel és minden egyéb kiegészítővel, technikával. Gyors kiszolgálást és utómunkát tudunk biztosítani.

Gyermekfotózás

Gyakorlatilag a 12. hónaptól gyermekfotózásról beszélünk. Itt már csak a képzeletünk, a felhasznált kellékek, a kiválasztott környezet, a kreativitásunk szabhat határt. Egy éves kortól a kisgyermekekkel rengeteg mindent meg lehet csináltatni. Lehet kérni, állítgatni, nevettetni, játékosan megoldani az egész fotózást, úgy, hogy ő is igazán élvezze azt a néhány órát amíg róla készülnek gyermekfotók.

Néhány alapvető ismeret a babafotózáshoz:

 1. Közeli képek
  A legtöbb amatőr nem lő közeli képeket hanem kitölti a fényképeket különböző tárgyakkal, bútorokkal, lámpákkal egyfajta vizuális zűrzavart okozva. Egy jó babafotós viszont készít close-up felvételeket, épp csak egy apró testrészre koncentrálva. Legyen az egy csöpp láb, kéz, vagy épp egy arckifejezés ami kitölti a képet. Éppen ezért mi a babafotózás során rengeteg közeli képet készítünk, így az sem mindegy milyen objektíveket vagy kellékeket illetve fényformáló eszközöket alkalmazunk a babafotók elkészítése közben.
 1. Kattintsunk minél többször
  Mivel a babák legtöbbször nem azt csinálják amit mi szeretnénk, ezért, hogy növeljük a szerencse faktorunkat,tehát, hogy minél több megfelelő pillanatot kapjunk el készítsünk sok sok fotót. Elvégre több babafotóból könnyebb válogatni mint kevésből.
 1. Vaku használat
  A vaku egy nagyon hasznos dolog, de kizárólag a megfelelő időben, helyen és témákhoz. Például egy sötét szobában, vagy partynál remek éles képeket lehet készíteni a segítségével. Viszont a hangulatot is tönkre tudja tenni egy pillanat alatt. A kicsik megilyednek tőlük, nem szeretik mikor a szemükbe villantunk, ezért inkább a természetes fényeket használjuk ki mikor fotózunk. És ha azt akarjuk hallani ?Hé, Te egy nagy fotós vagy!? akkor feltétlen kapcsoljuk ki a vakut.
 1. Természetes fény
  Egy jó fotós kihasznál minden adott fényviszonyt, sőt a legjobbat hozza ki abból. Ha szép természetes képeket szeretnénk készíteni, akkor meg kell látnunk a fényforrást bárhol is legyünk. Egy zárt térben például keresni kell az ablakon beszűrődő fényt, vagy kinyitni egy ajtót, elhúzni egy függönyt, egy kanapét vagy kelléket a megfelelő helyre tenni. Kihasználja a felkelő vagy lemenő nap ragyogását, vagy épp a deli napsütés becsillanó fényeit valamilyen árnyékos területen. Számtalan lehetőség adódik bárhol is járunk és mindezt egy igazán jó baba vagy újszülöttfotósnak azonnal látnia kell.
 1. ISO használat
  Ha azt szeretnénk, hogy ne legyenek szemcsések, zajosak a képeink, ne használjunk magas iso-t. Persze photosoppal sok mindent lehet lágyítani, zajmentesíteni, de azért mindent nem. Megint csak azt mondom, törekedjünk a megfelelő fényviszonyokra.
 1. Ne próbáljuk meg  kitalálni mi zajlik egy kisbaba fejében
  Lőjünk minél több képet az ő pillanatnyi hangulatáról. Legyünk felkészültek minden eshetőségre.
 1. Biztonsági másolat
  Amint hazaértünk egy gyermekfotózásról mentsük le a fényképeket a kártyánkról legalább két különböző helyre, számítógépre, külső winchesterre ?stb. Ekkor lehetünk biztosak és nyugodtak, hogy a munkánk biztosan nem vész el. Ezt nem csak mint fotós ajánlom, de otthon a családoknak is felhívom a figyelmét, hogy legyen biztonsági másolat a családi képekből, mert ha valami elvész és nincs belőle másolat nagy bosszúságot tud okozni.
 1. Háttér
  Időt kell szánni arra, hogy egy gyermekfotózásnál a megfelelő hátteret válasszuk ki. Gondolok itt a környezetre, a kellékekre, kiegészítőkre. Rengeteg javaslatot tudok adni, bár vannak akik konkrét elképzeléssel érkeznek, amivel természetesen nincsen baj, sőt?