Az újszülött fotózás alapvető kérdései

Az újszülött fotózás alapvető kérdései

Újszülött fotózás ötletek

Sok szülő már kész forgatókönyvvel érkezik hozzám, hogy ők ilyen és ilyen fotókat szeretnének viszontlánti gyermekükről. Vannak akik teljesen felkészülten jönnek, napokat csak az internet előtt ültek és újszülött fotókat nézegettek, ezáltal kirajzolódott gondolataikban egyfajta elképzelés, hogy az ő kisbabájukat, hogy is kellene lefotózni. Én örömmel fogadok minden elképzelést, ötletet. Természetesen lesznek közöttük jók és kevésbé jók, elkészíthetők vagy meg nem oldhatók. Ezt minden esetben egyeztetnünk kell. Figyelembe veszünk minden eshetőséget. Sokan úgy jönnek, hogy elsorolnak legalább 15 ötletet amit ők szeretnének is megvalósítani. A túl sok beállítást illetve számtalan kellékfelhasználást egy adott babánál nem tartjuk helyesnek. Egy csecsemő hiába is alszik, azért valamelyest megviseli az ide-oda pakolgatás, az öltöztetés. Előbb utóbb elfárad, nyugtalan lesz. Mindig azt javaslom, jöhetnek az ötletek, de módjával, egészséges kereteken belül!

A babafotózáson mindig a pici érdekeit tartsuk szem előtt, hogy mi a még jó és elviselhető neki, és mi az ami már sok és nyűgös lesz tőle. Vannak olyanok is akik először járnak nálam, első kisbabájukkal, soha nem voltak még semmilyen fotózáson. Nincs ötletük és nem tudják elképzelni hogy is zajlik egy újszülött fotózása. Semmi gond, ezért vagyunk, hogy mindenről felvilágosítsuk az újdonsült szülőket. Ötleteket, tanácsokat adunk és elmeséljük a fotózás teljes menetét. Tehát ne ilyedjen meg senki, mindenben készségesen segítünk ha valami nem érthető, vagy aggodalomra adna okot egy anyában.

Kiegészítők a fotózáshoz

Azon kívül, hogy mi is rengeteg kiegészítővel szolgálunk (sapka, sál, kendők, bugyik, takarók, plédek, szőrmék, haj és fejpántok, kosárkák, kanapé, hintaszék…sorolhatnám) amiket teljes készlettel fel tudunk használni egy stúdióban történő újszülött fotózásnál, vagy ha házhoz megyünk előzetes egyeztetés esetén a már kiválaszott kellékekkel érkezünk. De jelen esetben nem ezekre a kiegészítőkre gondolunk. Az anyának is készülnie kell egy fotózásra. Mégpedig ha a fényképezés műteremben történik akkor gondolnia kell arra, hogy a csecsemőnek ez idő alatt mire is lehet szüksége. Feltétlen hozzon magával a szoptatáshoz szükséges otthoni dolgokat, amennyiben szükséges tápszert.

Én azt szoktam javasolni, hogy evés utánra időzítsük a fotókat, mert jóllakottan nyugodtan és gyorsabban elalszanak a picurik. De van, hogy fotózás közben kell megszoptatni őt. Ne felejtsünk el pelenkát hozni, illetve popsitörlőt sem. A fényképezés során gyakran lekerül a pelenka, ilyenkor jó ha megtörölgetjük a popsiját, egyrészt mert higiénikusabb, másrészt ha egy tiszta feneket fotózunk az nagyban megkönnyíti az utómunkálatokat is. Legyen nálunk olyan lepedő, kis takaró is ami a pici sajátja. A többit már a fotósra kell bízni.

Műterem vagy szoba hőmérséklete

Az újszülöttek hozzá vannak szokva a meleghez, főként mivel nem is olyan rég bújtak ki édesanyjuk méhéből, ahol mindig meleg volt. Ezért erre különös hangsúlyt fektetünk legyen az a műteremben vagy egy otthoni közegben egyaránt. Mindig készülni kell az újszülött fotózásra. Ha megbeszélünk egy időpontot, akkor legalább egy órával az érkezésetek előtt 23-25C fokot kell teremtsünk a fotózáshoz. Fontos, hogy legyen egy hősugárzó amivel a pici közelében állandó meleget tudunk tartani. Amennyiben házhoz megyünk, megkérek minden kedves anyát, szülőt, hogy mindezeket a feltételeket teremtse meg az otthonában. Ha esetleg egy másik szobában történne a fotózás mint amelyben a kicsi napközben van, és az kevésbé van felfűtve, akkor erre az időszakra mindenképp melegítsük fel a szobát. A meztelen kisbaba nagyon hamar fázni kezd amennyiben nem adjuk meg neki a kívánt hőmérsékletet. Bőre kipirosodik, foltos lesz és megfázhat.