Esetleges bakik az újszülött fotózás során

Ebben a néhány sorban szeretném felhívni figyelmeteket arra, hogy előfordulhatnak esetleges bakik az újszülött fotózás során.
Van néhány pont amin mindjárt végig is megyünk, de előszőr engedjétek meg, hogy hozzátok szülőkhöz szóljak néhány sort. Akinek már van gyermeke és netán részt vett már újszülött vagy babafotózáson ő már rutinosabban kezeli a második, harmadik babájánál a fotózást és az azzal kapcsolatos kérdéseket. A fotózáson nincsenek előre megírt szabályok. A legfontosabb a baba! Természetes, hogy minden anyuka, apuka aggódik és félti a kisbabáját. Egy újszülött fotózásra fel kell készülni lelkileg. Ha bármilyen kérdés felmerül bennetek vagy valamiben nem vagytok biztosak mindenképp kérdezzétek meg a fotóst. Mindenki mást és mást mond, a védőnő, a gyermekorvos, a nagyszülők akik korában még nem igazán volt ilyen fotózásra lehetőség. Járjátok körbe a témát, kérdezzetek bátran. Ma már nagy divatja van az újszülött fotózásnak és számos bébi “átesett” a fényképezkedéseken.

Szülők:
A szülők jelenléte kulcsfontosságú a fotózás során. Nincs két egyforma ember és természetes, hogy mindenki másképp érez és reagál le dolgokat. Van aki könnyebben van aki kevésbé. Én azt javaslom, hogy próbáljunk meg rugalmasak és nyugodtak lenni. Amikor elhozzák hozzánk kisbabájukat érthető az aggodalom, mi fog történni, nem lesz e baja a babának, nem fog megfázni…stb. Ez a szakmánk, túl vagyunk jó pár baba lefotózásán, és van rutinunk ahhoz, hogy ezeket a kérdéseket gyorsan elhessegessük az anyák fejéből. Amint látják az egész menetét hamarosan kevésbé fognak aggodalmaskodni. Vannak olyan beállítások melyeken csak a baba szerepel. Ilyenkor meg szoktam kérni az anyákat, hogy a szoba másik végében foglaljanak helyet, mert néhány csecsemő felébred, amint érzi édesanyja illatát és közelségét. Ha bármi miatt nyűgös a gyermek, akkor jó ha ott vannak a szülők és megnyugtatják őt. Ha ez előfordul azonnal szünetet tartunk.

Idő:
Folytatva az előző sorokat az ilyen szünetek miatt a fényképezésre szánt idő meghosszabbodhat. Ahogy én is, így benneteket szülőket is kérlek inkább szánjatok a fotózásra hosszabb időt, mert olyan bakik közbe jöhetnek, hogy a pici felébred, nyűgös, éhes vagy tisztába kell tenni. Ezekre mind időt kell szakítani, ugyanúgy ahogy a jó képekre is.

Kellékek és az attól való félelmek:
Mindannyian láttunk szuper aranyos újszülött fotókat. A baba lóg egy faágon bebugyolálva egy kendőbe, vagy egy “félelmetes” fa kosárból lóg ki félig, esetleg egy fa dobozon vagy mérlegen fekszik. Mindezek egy pár napos csecsemőre nézve félelmetesen hangzanak. Mi minden esetben meggyőződünk arról, hogy a baba teljes biztonságban van. Aszisztenssel dolgozunk, így mindig van valaki aki ott marad a pici mellett és vigyáz annak testi épségére. Ez a fotósnak is könnyebb, mivel a beállítások nagy valószínűséggel nem elsőre sikerednek, mivel a pici mozog, nem marad úgy a kezecskéje vagy a kis lába ahogy éppen szeretnénk, meg kell igazítani a takarót. A fejéről nem is beszélve. Ha például egy babzsákra helyezzük a kicsit előfordulhat, hogy átfordul, az édes kis feje lelóg, elmozdul. Szóval a segítő nagy kincs, segít, hogy biztonságosabban dolgozzunk és nagyban meggyorsítja az újszülött fotózást.

Baba bakik:
Mikor a kisbabákat fotózzuk számos baki felmerülthet. Minden esetben megkérem az anyákat, hogy a fényképezés előtt szoptassák meg picijüket, hogy nyugodtak legyenek, tudjanak aludni. Egy szoptatás után viszont -főleg ha ez közvetlenül a fotózás előtt történik- gyakran bukik a baba. Ha azonnal kezdünk fotózni előfordulhat, hogy a már beállított csecsemő felbukja az anyatejet. Sajnos a kelléket, pláne ha például egy szőrmés takaróról van szó, nem tudjuk azonnal kitisztítani, de ez legyen a legkevesebb baj. Előfordult már többször is főként a kisfiúk esetében, hogy mikor “kicsomagoltuk” őket, és a kis bőrük csupaszon maradt épphogy elkezdtük őket fotózni szemközt pisilték az objektívet. Ilyenkor némi takarítás után folytatjuk a képek elkészítését. Jártam már rosszabbul is, a picurit ahogy levetkőztettük és a kellékre helyeztük azonnal bekakilt. Volt olyan aki 1 órán keresztül sírt és nem tudott megnyugodni, de találkoztunk csukló kisbabával is, ami miatt képtelenek voltunk éles képeketet készíteni. Meg kellett várni amíg abba marad a csuklása. Ezek a leggyakrabban előforduló apróságok, de minden baba más és más, ezért előfordulhatnak újabb és újabb apró bakik.