Újszülött fotózás legjobb időpontja

Ez a kérdés mindig felmerül a szülőkben és a fotósokban egyaránt újszülött fotózás kapcsán. Ha a google keresőjébe beírjuk, hogy mi a legjobb időpont egy újszülött fotózásához, rengeteg különböző válasszal találkozhatunk. Vannak akik azt mondják 3 hetes korában, de vannak olyanok is akik 1-2 vagy akár 3 hónapos korára javasolják az újszülött fotózás lehetőségét, az első fényképezkedést. Javaslom, hogy keressetek fel több profi babafotós oldalt és olvassátok végig az ő gondolataikat, javaslataikat. Elvégre ki tudhatná a legjobban, mint az újszülött fotós, az aki ezzel foglalkozik, babákat, csecsemőket fotóz nap mint nap. És ha még mindig nem vagytok biztosak az időpontban, keressétek fel a kiválasztott fotóst telefonon vagy akár személyesen is, biztos vagyok benne, hogy remek tanácsokkal fog ellátni minden anyukát.

Én mint fotós, személy szerint az első 2 hetet javaslom, illetve csecsemőnként a “megfelelő” időt. Alább olvashatjátok miért is.

Életkor és testsúly!

Az újszülött fotózás legjobb időpontja a csecsemő születésétől számított 2 héten belülre esik.  A két legfontosabb dolog egy megszületett baba fotózásához, a kor és a súly. Azt már tudjuk, hogy hány napos koráig beszélünk újszülött fotózásról. De most jön a súly. Vannak olyan anyák akik különböző okok miatt korábban szülnek, így a csecsemő koraszülött lesz és születésekor nem éri el az ideális testsúlyát. Ekkor máris borul az időpont, mivel nagy valószínűséggel addig a kórházban kell maradnia, míg el nem ér egy biztonságos testsúlyt és szépen kifejlődik mindene. Ez nem ritka eset. Gyakori ez az ikerterhességeknél, ahol kettő vagy akár több baba is világra jön egyszerre. Az ő súlyuk gyakran alacsony, és meg kell várni míg elérik a normál testsúlyt. Ezen esetekben van, hogy a születés után eltelik 4-6 hét is, de lehet még több is. Néhány szülő ilyenkor azon is kétségbe esik, hogy lekésik a fotózást. Ne ilyedjünk meg, nem maradunk le semmiről! Az újszülöttek ideális testsúlya 2,5 – 4 kg között van. Minden újszülöttnél, koraszülöttnél napról napra látjuk a fejlődését, gyarapodását. Nyomon tudjuk követni mennyit hízik nap mint nap. Ezáltal tudunk kalkulálni, főképp egy koraszülöttnél, hogy mi legyen az az időpont mely megfelelő lesz a fényképek elkészítéséhez. De van ellenkező eset is, ha például nagy a baba. 4 kg feletti. Ebben az esetben már 4-5 naposan javaslom a fotózást.  A legideálisabbnak  a 2,5 – 4 kg-os és 6-14 napos csecsemőket szokták tartani és én is ezt a nézetet vallom.

Miért ilyen korán?

Az első néhány napban, 2 hétben a babák általában még a magzati pózt veszik fel, úgy gömbölyödnek össze ahogy az anyukájuk hasában voltak. Ez nagyon érdekes, főleg az anyáknak, így jobban el tudják képzelni, milyen helyzetben lehetett a pocakukban gyermekük. Fotózás szempontjából abszolút ideális ez a póz, és sokan szeretik így látni és megörökíteni kisbabájukat. A bőrük hámlik, sokszor még ráncos, pihés, a köldökcsonk még a pocijukon van. Csodálatos kis teremtmények. Mivel általában ilyenkor még rengeteget alszanak, egyszerűbb őket “összecsomagolni”, kezecskéiket, lábacskáikat megfelelő pózba helyezni. Gömbölydedek, olyanok mint egy kis gombóc. Nem minden szülő szeretne összegömbölyödött fényképeket látni, nekik azt mondom várjanak még néhány hetet, amíg a baba elkezd éberebb lenni, elkezd nyújtózkodni. 4-6 hetesen már kicsit kövérkések pufibbak lesznek és természetesen ebben az időszakukban is tündéri babafotókat lehet készíteni róluk. Találkoztam olyan szülővel aki kifejezetten azért kért 6 hetes fotókat, mert az első gyermekéről is 6 hetesen készültek babafotók és szerette volna két gyermekét ugyanabban az időszakban összehasonlítani, megörökíteni.

Az újszülött fotózás menete

  • döntsük el, hogy otthonunkban vagy stúdióban szeretnénk elkészíttetni a fényképeket kisbabánkról
  • akár melyik helyszín mellett döntenek az anyák, nagyon fontos, hogy ahol a csöppséget fotózni fogjuk meleg legyen
  • minden esetben megkérem őket, hogy a fotózást közvetlenül szoptatás utánra időzítsük
  • a stúdióban külön helységet biztosítok a szoptatásnak és a pelenkázásnak
  • csend van, de akár halk gyermek dalokat is tudok biztosítani a baba nyugalma érdekében
  • a kellékeket együtt tudjuk kiválasztani, otthoni fotózás esetén előzetesen is megbeszélhetjük
  • a fotókat gyorsan elkészítem
  • a stúdióban semmilyen a babára veszélyes dolog nincs és nem történik, teljes biztonságban érezhetik őt

 

Néhány más tényező amit egy újszülött fotósnak szem előtt kell tartania

Vannak olyan vallási kultúrák ahol az anyák a szülés után nem hagyhatják el a házukat 6 hétig vagy éppen az orvos, védőnő tiltja meg . Nincs ezzel gond, mivel nem kell feltétlenül a kórházból a stúdióba rohanni az újszülöttel. A legtöbb újszülött fotós házhoz is megy. Ilyenkor jó pár kelléket visz magával, hogy valamelyest megteremtse azokat a lehetőségeket amelyeket egy fotós stúdióban biztosítani tud. Szóval ne féljünk az otthoni fotózástól, mivel rengeteg remek kép készülhet saját lakásunkban is.
Ez akkor is előny ha például egy anya szülés utáni depresszióban szenved és nem akar kimozdulni otthonról. Ne szégyelljük soha ezt az érzést, és tán egy jó hangulatú fotózás az ő lelkiállapotán is sokat segít.
Tartsuk szem előtt azt is, hogy nem minden gyermek születik tökéletes fizikai formában. Előfordulhatnak olyan dolgok, hogy például eldeformálódik a feje a vákumozás során, vagy valamilyen műtéten kell átesnie, esetleg intenzív osztályra kerül. Fontos, hogy a szülők a csecsemő egészségét, állapotát tartsák szem előtt. Ha egy műtét után hazakerülnek akkor is a legfontosabb, hogy a baba beilleszkedjen és jól érezze magát. Ha ezek a feltételek megteremtődtek utána keressük csak fel a fotóst az újszülött fotózás céljából, még ha ki is futottunk a 2 hétből. Ne aggódjunk ezen!